Què és l’alopècia androgenètica?

L’alopècia androgenètica és un trastorn en el qual es produeix una caiguda del cabell amb un patró clarament definit. És la forma més freqüent d’alopècia i afecta aproximadament el 50% de tots els homes. L’alopècia és un procés lent que es produeix progressivament amb el temps. Pot començar en qualsevol moment després de la pubertat, fins i tot durant l’adolescència. És normal que l’alopècia es faci evident entre els 30 i els 40 anys d’edat.

Es relaciona amb factors genètics i hormonals. El quadre clínic de la caiguda de cabells és el resultat de la distribució predeterminada per la genètica dels fol.licles pilosos amb sensibilitat específica als andrògens i els seus derivats.

Alopècia per factor genètic:

alopecia-androgenetica

Es va poder comprovar que la calvície androgènica es transmet per un gen autosòmic dominant, que afecta més al sexe masculí que al femení. Aquesta herència mendeliana, no és l’únic factor genètic que actua en aquest tipus d’alopècia el gen receptor d’andrògens, es troba en el cromosoma X, i té dues variants conegudes: A i G. Els homes que en aquest gen tinguin la variant A són considerats de baix risc, ja que més del 70% d’aquests pacients no patiran una calvície comuna, mentre que els homes que tenen la variant G són denominats d’alt risc en tenir més del 70% de possibilitats de perdre el pèl. Altres autors (Kustere Happle, el 1984) van postular que la transmissió es fa pel model poligènic i encara no s’havia demostrat, se sospitava que havia d’haver més gens involucrats. Actualment se li assigna a unes noves variants genètiques que es troben en el cromosoma 20, propera a dos gens (PAX1 i FOXA2) la possibilitat de produir calvície, el que multiplica la possibilitat de patir calvície.

A la pubertat pot començar l’inici d’un procés bioquímic, basat en una modificació hormonal, pel qual els fol.licles pilosos d’algunes àrees presenten més sensibilitat específica als andrògens. Les àrees que presenten major sensibilitat a aquestes hormones estan genèticament programades i es localizadan a la part central del cuir cabellut abastant les regions de coroneta, part mitjana i frontal.

alopecia_clasificacion

Alopecia por factor hormonal:

Anatòmicament en tota la superfície de la pell, on s’inclou el cuir cabellut, es troben les unitats pilosebàcies androgénica- dependent (fol · licle pilós i glàndula sebàcia) que posseeixen receptors específics. Els cabells responen a l’acció dels andrògens per una disminució del creixement, el resultat final serà una calvície androgènica. En l’home la testosterona (l’androgen de major concentració) és segregada pels testicles i les glàndules suprarenals, després metabolitzada per la 5-alpha-reductasa al fetge, a la pell, en la glàndula prostàtica i en el cuir cabellut, transformant- en un metabòlit conegut com dihidrotestosterona. En la dona, la testosterona pot tenir origen tant en els ovaris com les glàndules suprarenals.

Dr. Rodrigo Velasco Velasco - Cirugía plástica - Trasplante capilar

En CAPIL·LAR CENTRE comptem amb experts en problemes d’alopècia, que t’aconsellaran amb total confiança tant del tractament a seguir com de les expectatives d’aquest.
Actualment el microtrasplante capil·lar és la tècnica més utilitzada pels nostres pacients amb alopècia androgenètica, els resultats són òptims i molts d’ells només necessiten un parell de sessions per repoblar les zones aectadas.
La recuperació és senzilla i podràs tornar a la rutina en pocs dies, és el tractament més triat per actors famosos, grans futbolistes, polítics, etc